Magn jellegu aprhirdetst adja fel itt, MOST!
Mix-FM Rádió - Hallgass!

Új Kelet
Hírdetés
Az olvasható hetilap
Bejelentkezés | Regisztráció

Hargita megyei hetilap

2018. február 26., hétfõ - Edina
Címlap Riport
Nyomtatott FRISS


Számláló

Tagok : 4695
Tartalom : 15146
Tartalom találatai : 13913686
Jelenleg 150 vendég olvas minket
Hargita megye honlapja
Hargita megye honlapja

Gyergyóalfalu
Gyergyóalfalu

Csomafalva
Gyergyócsomafalva

Gyergyóditró
Gyergyóditró

Maroshévíz

Gyergyóremete
Gyergyóremete

Gyergyóújfalu
Gyergyóújfalu

Gyergyószárhegy

Gyergyószentmiklós
Gyergyószentmiklós

Riport
Örmény kultúra három napba sűrítve: Hagyományok, gasztronómia és művészet egy csokorban
2014. szeptember 18. csütörtök, 10:31

Kicsiknek-nagyoknak egyaránt nívós programot kínált a Gyergyószentmiklósi Örmény Katolikus Egyesület, az Erdélyi Magyarörmények Szövetsége, a Gyergyószentmiklósi Örmény Katolikus Plébánia és a Tarisznyás Márton Múzeum, a múlt hét végén tartott Örmény Mûvészeti Fesztivál szervezôi.
A gazdag programkínálatban volt megemlékezés és történelmi konferencia, tárlatnyitók és koncertek, illetve ünnepi szent-mise és jubileumi ünnepség, sôt gasztronómiai kuriózumokat kínáló események is helyet kaptak. A negyedik alkalommal szervezett rendezvényen a neves erdélyi és magyarországi örmény származású személyiségek mellett jelen volt Hamlet Gasparian, Örményország romániai nagykövete is.

Bővebben...
 
Nomád élet az erdő alján: Esztenákon készül az ízletes tejtermék
2014. szeptember 12. péntek, 09:08

Az esztenákról sokan nem is hallottak, pedig ma is fontos részei többek között az erdélyi állattenyésztésnek. Ezekre a legelôterületekre hajtják ki a juhokat, teheneket a tavasztól ôszig tartó idôszakra a gazdák, a pásztorok. Ennek lényege, hogy nem járnak minden nap haza, hanem ezen az ideiglenes lakhelyen tartják az állatokat, itt fejik, és készítik a különbözô ízletes tejtermékeket. Az esztenákon építmények találhatóak, itt lakik tulajdonképpen a pásztor, aki ellátja a nyájat. Gyergyó vidékén napjainkban is nagyon sok esztena van, ezek közül több már könnyebben megközelíthetô, akár gépkocsival is elérhetô, de van, ahová ma is szekérrel vagy gyalogosan járnak. Nemrégiben nekem is lehetôségem volt, hogy közelebbrôl megismerkedjek az esztenák világával.

Bővebben...
 
Ízes hétvége Borszéken: Turistacsalogató ízkavalkád
2013. augusztus 09. péntek, 11:09
Borszéken járva szemmel látható, kézzel tapintható a változás. Vannak ugyan még romos épületek, de egyre több a felújított, modern, a mai kor kívánalmainak megfelelő panzió, étterem, és a nyári idény minden hétvégéjére színes programmal vonzzák a kikapcsolódni, szórakozni vágyókat. A hét végén nyírségi "ízlovagok", Aneta asszony, a moldvai ízek szakértője, illetve a Hargita Népe mellékleteként megjelenő Székely Konyha két munkatársa főzött; de ugyanekkor köszöntötték az Annákat is rendhagyó, utcai bál keretében.
Bővebben...
 
Budapesti nagycirkuszban felnôtt- és gyermekszemmel: Cirkuszi csoda földön, vízben, levegôben
2013. június 13. csütörtök, 10:26
Gyermekkoromban néhányszor jártam a Fővárosi Nagycirkuszban Budapesten. Mindig lenyűgözött a légtornászok, artisták mutatványa, az állatidomárok bravúros ügyessége, a bohócok humorossága, a látványos elemek egymásutánisága. Hosszú évekig nem voltak cirkuszi élményeim, aztán az elmúlt két évben többször is elvittem a kisfiamat a Gyergyószentmiklóson is fellépő vándortársulatok előadásaira. Nemrégiben pedig együtt elmentünk a Fővárosi Nagycirkuszba, ahol mindketten szinte szó nélkül ültük végig a kétórás attrakciót. 
Bővebben...
 
Barangolás a Nyulak-, avagy a Margit-szigeten: Zöld paradicsom Budapest szívében
2012. szeptember 07. péntek, 08:58

Magyarországi látogatásaim során igyekszem újra bebarangolni a diákkori kedvenc helyeimet, egyelőre többnyire a fővárosban. Legutóbb a Margit-szigetre látogattunk, mely sokat változott az elmúlt években, és igazi hangulatos, játszani vágyó gyermekeknek, pihenés vagy sportolás után áhítozó felnőtteknek, a zajból, szmogból kiszabadulni akaróknak egyaránt kikapcsolódást jelentő zöld paradicsommá fejlődött.

Bővebben...
 
Meglátogattuk a sikeres mûtéten túljutott kisfiút: Tamáska már gyermekdalokat hallgat
2012. július 12. csütörtök, 15:54
Az Új Kelet hûséges olvasói számára nem ismeretlen a súlyosan hallássérült Gáll Tamáska története, aki mára szerencsésen túljutott az elsõ mûtéten. Nemrégiben ellátogattunk a Gáll családhoz, ahol az egyéves és négyhónapos kisfiú nagy örömmel fogadott minket. Miközben a mûtétrõl és hatásairól beszélgettünk, Tamáska mindennapjait is jobban megismerhettük.
Bővebben...
 
Budapesti állatkertben felnõtt- és gyermekszemmel: Gyergyóiak találkoztak a pesti gorillákkal
2012. május 10. csütörtök, 15:16
Gyermekkoromban többször is jártam állatkertben, nem csak Budapesten, hanem Pécsett, Veszprémben és Marosvásárhelyen is. Évtizede a nyíregyházi állatparkba is ellátogattam. Nemrégiben azonban feledhetetlen élményben volt részem, amikor kisfiamat elõször vittem a Budapesti Állat- és Növénykertbe. Kicsit újra élhettem azokat a csodákat, amelyeket láttam gyermekként, és miközben a közel négyéves Csanád reakcióit figyeltem, újra felfedezhettem azt a fajta õszinte rácsodálkozást, amilyent felnõttként csak ritkán érzünk át. Természetesen a gyermeki öröm mellett láttam azokat a hiányosságokat is, amelyek szemet szúrnak, ha nem ragad el minket teljes mértékben a kíváncsiság, az újdonság varázsa. Összességében nagyon szép és élménydús napot töltöttünk a világ egyik legrégibb állatkertjében.
Bővebben...
 
Veszélyben vannak a gyermekeink: Hiánycikk az oltóanyag Hargita megyében
2010. július 05. hétfő, 10:38
Veszélyben vannak a gyermekeink: Hiánycikk az oltóanyag Hargita megyébenÉv elején leállt a román oltóanyag-gyártó intézet, emiatt oltóanyag-hiány alakult ki az országban. A helyzet kritikus, annak ellenére, hogy a múlt héten kis mennyiségû vakcinát kapott Hargita megye. Február óta ugyanis nincs TBC-elleni védõoltás, és két hónapja már, hogy más oltóanyagok is hiánycikknek számítanak. Némelyiket be lehet szerezni, ha mélyen a pénztárcánkba nyúlunk. Sokan nem veszik komolyan a helyzetet, az Egészségügyi Minisztérium felelõssége vitathatatlan a kérdésben. A téma kapcsán megszólaltattuk a Hargita Megyei Családorvosok elnökét, egy gyermekorvost, aggódó kismamákat és az 1950-es évek második felében pusztító gyermekbénulás-járvány egyik érintettjét is.
Bővebben...
 
Nyílt hegymászó nap Gyilkostón: Bárki meghódíthatta a hegyeinket
2010. május 24. hétfő, 11:22
Nyílt hegymászó nap Gyilkostón: Bárki meghódíthatta a hegyeinketA gyergyói sziklamászás bölcsõjeként váltak méltán népszerûvé a Gyilkos-tó mellett tornyosuló mészkõfalak, amelyek nem csak a tekintetet, hanem a sport szerelmeseit, a kihívások kedvelõit is vonzzák. A Dancurás Hegyimentõ Egyesület évek óta igyekszik közelebb hozni a hegyeket, vagyis megismertetni a vállalkozó szellemûekkel a hegymászás szépségét és nehézségét. Erre nyújtott kiváló alkalmat a szombaton immár harmadik alkalommal megrendezett nyílt hegymászó nap.
Bővebben...
 
Közbirtokossági vezetõségválasztás véres elõzményekkel: Gyergyóalfalu forrong
2010. május 03. hétfő, 15:28
Közbirtokossági vezetõségválasztás véres elõzményekkel: Gyergyóalfalu forrongSúlyos események zajlanak Gyergyóalfaluban, múlt pénteken saját házában brutálisan megverték a közbirtokosság vezetésére pályázó Pál Imrét. Ezt követõen a falu felzúdult, lincshangulat uralkodott. Hétfõn pedig közbirtokossági elnökké választották a bántalmazott Pál Imrét. Ezzel azonban korántsem oldódott meg minden.
Bővebben...
 
<< Első < Előző 1 2 Következő > Utolsó >>

1. oldal / 2

Nobo

 


 

 

Portik Sándor grafikus-festőművész

Klikk ide, és add tovább a HÍRT szeretteidnek,
barátaidnak, ismerőseidnek bárhol élnek a világon,
de szívügyük Gyergyó, Csík, a Székelyföld!
Mix-FM Rádió Hírek - Hallgasd Online
Székelyföld kincsei | Comorile Ținutului Secuiesc | Treasures of Szeklerland

Mosolyszüret