Magn jellegu aprhirdetst adja fel itt, MOST!
Mix-FM Rádió - Hallgass!

Új Kelet
Hírdetés
Az olvasható hetilap
Bejelentkezés | Regisztráció

Hargita megyei hetilap

2018. január 18., csütörtök - Piroska
Címlap Nyilvánosság Elismeréseket adtak át a dísztanácsülésen: Bocsárdi László lett Gyergyószentmiklós díszpolgára
Nyomtatott FRISS


Számláló

Tagok : 4695
Tartalom : 15082
Tartalom találatai : 13846570
Jelenleg 180 vendég olvas minket
Hargita megye honlapja
Hargita megye honlapja

Gyergyóalfalu
Gyergyóalfalu

Csomafalva
Gyergyócsomafalva

Gyergyóditró
Gyergyóditró

Maroshévíz

Gyergyóremete
Gyergyóremete

Gyergyóújfalu
Gyergyóújfalu

Gyergyószárhegy

Gyergyószentmiklós
Gyergyószentmiklós

Elismeréseket adtak át a dísztanácsülésen: Bocsárdi László lett Gyergyószentmiklós díszpolgára
2017. december 14. csütörtök, 17:10
A Szent Miklós Napok egyik ünnepélyes rendezvénye a dísztanácsülés, melyen ezúttal is számos elismerést átadtak. Díszpolgári címet és Pro Urbe-díjakat, pedagógiai, egészségügyi, képzômûvészeti kitüntetéseket adományoztak, és kiemelt önkormányzati elismerésben részesítettek több civil szervezetet.
A dísztanácsülés hangulatát a Salamon Ernô Elméleti Líceum kórusa három dal csodálatos eléneklésével emelte. Nagy Zoltán polgármester ünnepi beszédében kihangsúlyozta, idén több jelentôs év­fordulót ünnepel Gyergyószentmik­lós, majd felidézte azt az idôszakot, amikor már 1607-ben városjogot kapott a település, majd 1871-ben errôl lemondtak a lakók, mert nem tudták fizetni a nagy a­dókat. 110 éve azonban ismét város lett Gyergyószentmiklós, mert a közösség hitt a szülôföldben, újra és újra erôt me­rített és újjáépítette. „Az ünnep erôt, energiát ad a munkához. Mi Gyergyószent­mik­lósban hiszünk, abban, hogy mindig van újjászületés, talpraállás” – hangsúlyozta a polgármester. 
Dr. Simon Katalin önkormányzati kép­­viselô nyitotta meg az ünnepi tanácsülést, majd Nagy István jegyzô ismertette a testület díszpolgári cím és 3 Pro Urbe-díj odaítélésérôl szóló határozatokat. Idén Bocsárdi László, a Figura Stúdió Színház alapítója kapta a díszpolgári cí­met, a méltató beszédet Vince Csilla, a Figura Társaság alelnöke mondta. Bocsárdi László megköszönve az elismerést, ki­hangsúlyozta, hogy a színház élô lelkiismerete egy népnek, és felhívta a figyelmet a kulturális intézményeket, színházakat napjainkban fenyegetô veszélyekre.
Pro Urbe-díjat vehetett át Antal Jó­zsef, a Hóvirág Néptáncegyüttes egykori vezetôje, akit Ráduly Andrea méltatott. Antal József megemlékezett azokról a személyekrôl, akiktôl tanult, és akik a Néptáncegyüttest vezették, és kihangsú­lyozta, amíg él, ô segíteni akarja a Hó­virágot.
Post mortem Pro Urbe-díjat kapott Gyergyószentmiklós gazdasági felvirágoztatásában nagy szerepet vállaló Mik­lós András, akit Czink Gábor méltatott, a kitüntetést pedig fiai vették át. Szintén post mortem ismerték el Bálint Ákos, az Ipartestület Férfikarának egykori vezetôjének 50 éves tevékenységét, a laudációt Jakab Bálint Márton olvasta fel, és a Pro Urbe díjat a dédunokája vette át. 
A Hóvirág Néptáncegyüttes a Gyilkos­tó legendájából adott elô egy részletet.
Pedagógusi életmûdíjakat adtak át a tanintézmények által javasolt nyugdíjas oktatóknak. Nap Olga, Örtel Rozália, Sán­dor Erzsébet, Pop Erika, Sándor Leticia ka­pott elismerést. Az egészségügyi életmû­díjat idén Dr. Jeszenszky Géza nyugalmazott belgyógyász-fôorvosnak és Pap Emília Szilvia asszisztensnônek ítélték oda. 
Karancsi Sándor-díjat vehetett át Por­tik Sándor festômûvész. Kiemelt önkormányzati elismerést kaptak a kerek év­fordulót ünneplô civil szervezetek: a 125 éves Ipartestület Férfikara, a 120 éves Erdélyi Kárpát Egyesület, a 90 éves Kol­ping Család Egyesület, a 80 éves Kós Ká­roly Általános Iskola, az 55 éves Kercsó Attila Irodalmi Kör, a 40 éves Dancurás Hegyimentô Egyesület, a 20 éves Babes Bolyai Tudományegyetem gyergyószentmiklósi kihelyezett tagozata, a 20 éves Step Dance Sportklub, a 15 éves Mûvelôdési Központ, a 15 éves Inter Gyer­gyó teremlabdarúgó csapat, a 10 éves Székelyföldi Lovas Ünnep szervezôi. Ki­tüntetést kapott a Gyermekek Háza Tor­naköre, az 1957-es országos bajnok nôi kosárlabdacsapat, Romfeld Irén kosárlabdázó. Mecénásdíjat adtak át a szakoktatás terén kifejtett tevékenységéért a Gyergyószékért Alapítványnak. Somor­ja a Caritas Esély programjának 700 eurót adományozott, amit a testvérváros kö­zössége gyûjtött össze. Szent Miklósi lel­kületû testvér címet vehetett át Somorja. 
A dísztanácsülés az Örökségünk video­klip bejátszásával zárult. 
Barabás Orsolya
 

Nobo

 


 

 

Portik Sándor grafikus-festőművész

Klikk ide, és add tovább a HÍRT szeretteidnek,
barátaidnak, ismerőseidnek bárhol élnek a világon,
de szívügyük Gyergyó, Csík, a Székelyföld!
Mix-FM Rádió Hírek - Hallgasd Online
Székelyföld kincsei | Comorile Ținutului Secuiesc | Treasures of Szeklerland

Mosolyszüret