Magn jellegu aprhirdetst adja fel itt, MOST!
Mix-FM Rádió - Hallgass!

Új Kelet
Hírdetés
Az olvasható hetilap
Bejelentkezés | Regisztráció

Hargita megyei hetilap

2018. február 25., vasárnap - Géza
Címlap Nyilvánosság Téli óra? Olyan nincs! Sokan rosszul tudják ...
Nyomtatott FRISS


Számláló

Tagok : 4695
Tartalom : 15135
Tartalom találatai : 13913246
Jelenleg 282 vendég olvas minket
Hargita megye honlapja
Hargita megye honlapja

Gyergyóalfalu
Gyergyóalfalu

Csomafalva
Gyergyócsomafalva

Gyergyóditró
Gyergyóditró

Maroshévíz

Gyergyóremete
Gyergyóremete

Gyergyóújfalu
Gyergyóújfalu

Gyergyószárhegy

Gyergyószentmiklós
Gyergyószentmiklós

Téli óra? Olyan nincs! Sokan rosszul tudják ...
2017. november 17. péntek, 16:00
Az október utolsó szombatjáról utolsó vasárnapjára virradó éjszakán Romániában is befejezôdött a nyári idôszámítás. Ehhez egy órával vissza kellett állítani az óra mutatóit, digitális számjeleit. A sajtóban és közbeszédben ilyenkor a nyári idô, illetve idôszámítás végérôl, a téli idô, illetve idôszámítás kezdetérôl esik szó gyakran. Mégpedig helytelenül.
A bukaresti székhelyû Vasile Urseanu Admirális Csillagászati Megfigyelô-köz­pont felelôsei és szakértôi figyelmeztet­nek, olyan nem létezik, hogy „téli idô” vagy „téli idôszámítás”. Van egyfelôl a hagyományos, hivatalos román idô (TLR, azaz Timp Legal Roman), és van a nyári idôszámítás. Mivelhogy utóbbi a mesterséges, csak ezt szükséges jelölni a „nyári” határozóval. A nyári idôszámítás után, illetve elôtte a hagyományos és hivatalos idôszámítás van, ahhoz nem kell külön határozót, jelzôt mellékelni. 
Az említett csillagászati állomás illetékesei rámutatnak, a médiában fôleg a fiatalabb generáció hajlamosabb a „téli idôszámítás” megfogalmazást használni, mert sokukban nem tudatosult, illetve eleve nem élték át, hogy Romániában az 1970-es évek végétôl vezették be újból a nyári idôszámítást. Sajnos nem ritkák az olyan sajtóhírek, elemzôk, ahol egye­nesen a nyári idôszámítást követô ôszi-téli idôszakot nevezik mesterségesnek. Ilyen torzítás jelent meg annak kapcsán is, hogy néhány ország lemondott a tavaszi-ôszi óraátállításokról. Egy cikkíró szerint az illetô országok többé nem térnek át a téli idôszámításra. Holott éppen fordítva történt, a nyárit nem alkalmazzák, vagyis maradnak ôseik órabeállításainál. Orosz­ország például egy ideig csak nyári idô­számítást alkalmazott egész évben, és három évvel ezelôtt úgy döntöttek, le­mondanak errôl, és többé nem tekergetik az óra mutatóit, sem tavasszal, sem nyáron, marad a hagyományos régi idô­számítás.
Más kontinensen történô sportviadalok vagy egyéb események iránt érdeklôdôk számára nem árt tudni, hogy Ro­mánia a GMT+2 idôzónában található. Hogyha egy eseményrôl azt írják valahol, hogy kezdési idôpontja 18 h GMT (Greenwich Mean Time, középidô), akkor az Romániában 20 óra, vagyis este 8. 
Zárjunk azzal, hogy jelenleg nem va­gyunk téli idôszámításban, egyszerûen csak a hagyományos bukaresti idôt mu­tatják óráink ... 
Sz. L.
 
 

Nobo

 


 

 

Portik Sándor grafikus-festőművész

Klikk ide, és add tovább a HÍRT szeretteidnek,
barátaidnak, ismerőseidnek bárhol élnek a világon,
de szívügyük Gyergyó, Csík, a Székelyföld!
Mix-FM Rádió Hírek - Hallgasd Online
Székelyföld kincsei | Comorile Ținutului Secuiesc | Treasures of Szeklerland

Mosolyszüret