Magn jellegu aprhirdetst adja fel itt, MOST!
Mix-FM Rádió - Hallgass!

Új Kelet
Hírdetés
Az olvasható hetilap
Bejelentkezés | Regisztráció

Hargita megyei hetilap

2018. február 25., vasárnap - Géza
Címlap Nyilvánosság A nyári szárazság miatt a reméltnél jóval kevesebb burgonya termett: Még szedik a pityókát
Nyomtatott FRISS


Számláló

Tagok : 4695
Tartalom : 15135
Tartalom találatai : 13913218
Jelenleg 256 vendég olvas minket
Hargita megye honlapja
Hargita megye honlapja

Gyergyóalfalu
Gyergyóalfalu

Csomafalva
Gyergyócsomafalva

Gyergyóditró
Gyergyóditró

Maroshévíz

Gyergyóremete
Gyergyóremete

Gyergyóújfalu
Gyergyóújfalu

Gyergyószárhegy

Gyergyószentmiklós
Gyergyószentmiklós

A nyári szárazság miatt a reméltnél jóval kevesebb burgonya termett: Még szedik a pityókát
2017. október 05. csütörtök, 16:21
A gazdálkodás soha nem volt egyszerû feladat, hiszen a termés leginkább az idôjárástól függ. A nyári szárazság, illetve a napokban esett nagy mennyi-ségû csapadék egyaránt hatással van az idei krumplitermésre. Hiába reméltek a tava-lyinál több burgonyát, kevesebbet tudnak kiszedni. Ráadásul a közelgô fagy is fenyegetô, hiszen még kétheti munkára van szükség, hogy a gumók kikerülhessenek a földbôl. 
Jónak ígérkezett az idei burgonyatermés, ellenben vidékünkön szokatlan mó­­don kevés csapadék hullott nyáron. Ez nem kedvezett a földben kezdetben szépen fejlôdô gumóknak – árulta el Fe­rencz Béla, az Agromec Rt. igazgatója. „Gyönyörûek voltak tavasszal a krump­liparcelláink, így nagyok voltak a re­mények. Sajnos a csapadékhiány befolyásolta a termést a gyergyói zónában. Szokatlan módon máshol, például Al­csíkon és Kovásznán háromszor ennyi esô hullott, ott jóval több pityóka termett. Mi sem panaszkodhatunk, de az elvárástól elmaradt a végeredmény” – részletezte. 
A tavalyi évhez képest már most gyen­gébbnek mutatkozik a termés, ráadásul az elmúlt napokban esett sok csapadék tovább hátráltatta a pityókaszedést. „Ez a csapadék két hónappal ezelôtt kellett volna. Bár már augusztus közepén el­kezdtük az ásást, még mindig nagy par­celláink vannak hátra. Legalább kétheti munkára van még szükség” – mondja a mezôgazdasági társaság vezetôje. 
Több parcellán különbözô csoportok, helyiek és távolabbról érkezettek szedik a gépek által kivetett burgonyát. A reggeli óráktól délután 5-ig dolgoznak, és teljesítmény alapján kapják a bért, több­ségük naponta 70-80 lejt keres. A fagy beállta elôtt igyekeznek a kényesebb, ér­zékenyebb fajtájú krumplikat kiszedni, hogy a hideg ne okozzon tovább kárt a termésben. Idén a mezôgazdasági társaság gépparkját is felújították a hatékonyság növelése érdekében, az igazgató elmondása szerint ugyanis voltak olyan szedôgépek, amelyekkel már 35 éve dol­goznak. A modern gépek használatát ne­hezíti a rendkívül köves talaj, de sikerrel bevetették az új kombájnt és a hozzá csatolható váltósort is. 
Az Agromec Rt. vezetôje reménykedik abban, hogy sikerül megfelelô ütemben haladniuk, 6000 tonnányi burgonyára számítanak, ez a mennyiség 15 különbözô fajtájú gumóból tevôdik össze. 
Barabás Orsolya
 
 

Nobo

 


 

 

Portik Sándor grafikus-festőművész

Klikk ide, és add tovább a HÍRT szeretteidnek,
barátaidnak, ismerőseidnek bárhol élnek a világon,
de szívügyük Gyergyó, Csík, a Székelyföld!
Mix-FM Rádió Hírek - Hallgasd Online
Székelyföld kincsei | Comorile Ținutului Secuiesc | Treasures of Szeklerland

Mosolyszüret