Magn jellegu aprhirdetst adja fel itt, MOST!
Mix-FM Rádió - Hallgass!

Új Kelet
Hírdetés
Az olvasható hetilap
Bejelentkezés | Regisztráció

Hargita megyei hetilap

2018. február 26., hétfõ - Edina
Címlap Nyilvánosság Nyolcvanötmillió lejt kap Gyergyó térsége - UTAK, VÍZHÁLÓZAT ÉPÜL
Nyomtatott FRISS


Számláló

Tagok : 4695
Tartalom : 15149
Tartalom találatai : 13913726
Jelenleg 184 vendég olvas minket
Hargita megye honlapja
Hargita megye honlapja

Gyergyóalfalu
Gyergyóalfalu

Csomafalva
Gyergyócsomafalva

Gyergyóditró
Gyergyóditró

Maroshévíz

Gyergyóremete
Gyergyóremete

Gyergyóújfalu
Gyergyóújfalu

Gyergyószárhegy

Gyergyószentmiklós
Gyergyószentmiklós

Nyolcvanötmillió lejt kap Gyergyó térsége - UTAK, VÍZHÁLÓZAT ÉPÜL
2017. augusztus 10. csütörtök, 14:35
Útépítést, vízhálózat kiépítését, épületek felújítását és létrehozását, közvilágítás modernizá-lását finanszírozza a kormány, a fejlesztési minisztérium vidékfejlesztési programjának keretében a térség településein. Hét község településvezetôje, Gyergyószentmiklós polgár-mestere és Barti Tihamér, a Gyergyó Területi RMDSZ elnöke számolt be a tervezett projektekrôl. A beruházások összértéke több mint 85 millió lej.
Országos viszonylatban, lakosságarányosan, mindig kevés pénzt kapott a megye, és ezen belül is Gyergyó-szék, viszont most a legnagyobb összegû tá­mogatás jön a fejlesztési minisztérium vidékfejlesztési programja révén. Ösz­szességében több mint 85 millió lejt költhet beruházásokra a térség. „Ek­kora mennyiségû támogatás jóváhagyva Gyer­gyó-székre nem volt még soha, ezért ez egy örömteli pillanat” – hangsúlyozta Barti Tihamér, a Gyergyó Területi RMDSZ elnöke. 
Gyergyószentmiklóson a víz- és csatornahálózat teljes kiépítése történik meg, beleértve a gyilkostói hálózatot is, és utakat újítanak fel. A térség településeinek vezetôi egyetértettek abban, hogy ez az eredmény a pártszínektôl független összefogásnak a hozadéka. „Ez a tendencia, amit tapasztalunk itt most közel egy éve, hogy a Gyergyó-medencei települések kezdtek összefogni, úgy politikai, mint a közakarat szintjén, és kezdtünk közösen gondolkozni hosszú távon egy stratégiában, ez minden­képpen dicséretre méltó, egy mérföldkô, és nagyon örvendünk neki” – je­lentette ki Danguly Ervin, Gyergyó­szárhegy polgármestere. Nagy Zoltán, Gyergyószentmiklós polgármestere el­mondta, hogy ezek a beruházások an­nak köszönhetôek, hogy a politikai ala­kulatok meg tudtak állapodni, hogy e­gyütt, közösen gondolkodva, tolják a közösség szekerét. 
Gyergyóditró számára több mint 8 millió lejt hagyott jóvá a kormány, ösz­szesen négy projektre. Itt az iskolahálózatot bôvítik, 7 utcát javítanak, folytatják a közvilágítás modernizálását, és a vízellátás érdekében megépítik a má­sodik víztározót is – ismertette Puskás Elemér polgármester, aki elmondta, hogy utóbbira azért van szükség, mert a fa­luban több mint 170 méter szintkülönb­ség van, ezért a település felsô felét nem tudja kiszolgálni a jelenlegi rendszer, mivel ott lecsökken a nyomás. 
Gyergyóalfaluban két projektet való­sítanak meg: sportcsarnokot építenek, mert a jelenlegi tornaterem nem alkalmas labdajátékokra, és felújítják a régi emeletes iskola épületét, ahova majd átköltöztetik az önkormányzatot. Mind­erre 6,3 millió lejt hagytak jóvá a település számára. A jelenlegi községházát civil szervezeteknek adják át, a közösségi programok lebonyolítására. 
Egy napközi építését tervezi Gyergyó­szárhegy a központi iskola udvarára. A beruházás tervezés szerinti értéke 1,6 millió lej, a kormánytámogatás ezt az összeget fedezné is. Az épület Dan­guly Ervin polgármester elmondása szerint tájba illô, faszerkezetes lesz, e­bédlôvel és minden szükséges felszereléssel ellátva. 
Gyergyóremete három projektet pá­lyáztatott meg, ebbôl mindössze egy beruházást finanszíroz az állam. Lackó Albert Elemér polgármester elmondása szerint a remetei fürdô és a piac megépítését nem kezelte prioritásként a kor­mány, de az Eszenyôbe tervezett, 2,9 kilométeres, kövezett út feljavítását tá­mogatják, mintegy 2,2 millió lejt szánva erre.
Gyergyócsomafalva három projektjére 3,6 millió lejt ad a kormány. Márton László Szilárd polgármester elmondta, hogy legsürgôsebb ezek közül egy óvoda megépítése Szászfaluban, továbbá a polgármesteri hivatalt szeretnék mo­dernizálni és a közvilágítást felújítani. 
Egyed József, Gyergyóújfalu polgár­mestere beszámolt arról, hogy mezôgazdasági elterelô utat szeretnének épí­teni a községben, ugyanakkor Tekerô­patakon, Kilyénfalván és Újfaluban a közvilágítást fogják felújítani. Erre a két projektre 1,2 millió lejt hagyott jóvá a kormány. Vaslábon és Marosfôn vízhálózat kiépítésén fognak dolgozni. Fó­rika István alpolgármester elmondta, hogy a szennyvízhálózat 80 százalékban már kész van a két településen, u­gyanakkor az orvosi rendelôt teljesen fel szeretnék újítani. Minderre 9,5 millió lejt kapnak. 
A környezô települések közül Bor­szék nem részesül kormánytámogatásban. Gyergyószéken a legnagyobb összeget ezúttal Gyergyószentmiklós kapja, hiszen mintegy 52 millió lejt hagy­tak jóvá a város számára. A pénzt köz­mûvesítésre és infrastrukturális beruházásra költi a város. Ebbôl valósul meg a víz- és szennyvízhálózat hátralévô részének modernizálása, illetve kiépítése, Gyilkostó víz- és csatornahálózat építése vízházzal és szennyvíztisztító állomással együtt, valamint a Békény, Dózsa György, Halászok, Ró­zsák, Mi­ron Cristea, Fejér Dávid és Épí­tôk utca teljes feljavítása. Ebben a hét utcában megoldják az esôvíz-elvezetést, járdákat építenek, ahol a körülmények engedik kerékpár-sávot is kialakítanak, valamint ezekben itt a közvilágítást is mo­dernizálni fogják. 
A megpályázott projektek lebonyolítására 3 évet állapítottak meg. A beru­házások várhatóan 2017 és 2020 között kell megvalósuljanak.            
KIMG
 
 

Nobo

 


 

 

Portik Sándor grafikus-festőművész

Klikk ide, és add tovább a HÍRT szeretteidnek,
barátaidnak, ismerőseidnek bárhol élnek a világon,
de szívügyük Gyergyó, Csík, a Székelyföld!
Mix-FM Rádió Hírek - Hallgasd Online
Székelyföld kincsei | Comorile Ținutului Secuiesc | Treasures of Szeklerland

Mosolyszüret