Magn jellegu aprhirdetst adja fel itt, MOST!
Mix-FM Rádió - Hallgass!

Új Kelet
Hírdetés
Az olvasható hetilap
Bejelentkezés | Regisztráció

Hargita megyei hetilap

2018. február 26., hétfõ - Edina
Címlap Nyilvánosság Palántamajális: Kivirágzik, terem az ajándék
Nyomtatott FRISS


Számláló

Tagok : 4695
Tartalom : 15146
Tartalom találatai : 13913712
Jelenleg 173 vendég olvas minket
Hargita megye honlapja
Hargita megye honlapja

Gyergyóalfalu
Gyergyóalfalu

Csomafalva
Gyergyócsomafalva

Gyergyóditró
Gyergyóditró

Maroshévíz

Gyergyóremete
Gyergyóremete

Gyergyóújfalu
Gyergyóújfalu

Gyergyószárhegy

Gyergyószentmiklós
Gyergyószentmiklós

Palántamajális: Kivirágzik, terem az ajándék
2017. május 19. péntek, 14:37
Az Ajándék, csere, kaláka elnevezésû csoport gyakran szólítja meg, várja a gyergyóiakat olyan rendezvényekre, amelyeken a pénznek nincs jelentôsége. Ezek az örömegyüttlétek sok-sok hozadékkal rendelkeznek, így 
mind többen csatlakoznak, hogy részesei lehessenek a találkozóknak. Legutóbb május 6-án, szombaton délelôtt másodszor tartottak Palántamajálist nagy sikerrel.
A fentiek is örültek a kez­­deményezésnek, hiszen az elôrejelzett esô elmaradt, helyette gyönyörû napsütésben rendezhették meg a II. Palántamajálist Gyer­gyószentmiklóson. A házi­gazda, Pál Árpád nem csak egészséges, saját céklából készített itókával vendégelte meg a résztvevôket, hanem örömmel mesélt saját tapasztalatairól. Több ágyása már gondosan be volt ültetve többek között sárgarépával, petrezselyemmel, céklával, hagymával, a komposzton pe­dig kis melegágyban virul­tak a palántái. Bárkit szívesen körbevezetett, meg­mutatta a malacokat, tyúkokat, csibéket, nyulakat, a gyerekek pedig kedvük­re ugrálhattak a forgalom­ból kivont jármûvön. 
Szinte senki nem érkezett üres kézzel, de ha va­lakinek nem volt éppen fe­lesleges palántája, nem kel­lett búsuljon, ô is kapott a többiektôl. Fûszernö­vé­nyek, paradicsom, paprika, cékla, hagyma, eper, különbözô virágok mind gazdára ta­láltak, és kertben, ablakpárkányon, cserépben hir­detik a csereberélés csodáját. A jó hangulatú dél­elôttön nem csak a nö­vény­kéket cserélték el a jelenlévôk, hanem tapasztalataikat is. Ki mit hogyan és hova ültet, miként gondoz­za, neveli a palántákat, vagy éppen, miként készül fi­nom házi kenyér, teljes ki­ôrlésû pizza vagy akár darázsfészek, amivel meg­lepték a többieket néhányan. Éhes száj, üres kéz nem maradt tehát, és az í­géret is elhangzott, jövôre is lesz ilyen rendezvény. Addig is Orotván Nagy Marcsi május 12-én, pénte­ken várja a ruhát, cipôt, já­tékot csereberélni vágyókat. 
Barabás Orsolya
 

Nobo

 


 

 

Portik Sándor grafikus-festőművész

Klikk ide, és add tovább a HÍRT szeretteidnek,
barátaidnak, ismerőseidnek bárhol élnek a világon,
de szívügyük Gyergyó, Csík, a Székelyföld!
Mix-FM Rádió Hírek - Hallgasd Online
Székelyföld kincsei | Comorile Ținutului Secuiesc | Treasures of Szeklerland

Mosolyszüret