Magn jellegu aprhirdetst adja fel itt, MOST!
Mix-FM Rádió - Hallgass!

Új Kelet
Hírdetés
Az olvasható hetilap
Bejelentkezés | Regisztráció

Hargita megyei hetilap

2018. február 25., vasárnap - Géza
Címlap Nyilvánosság Romák lakta területeken gyújtogattak: Sokszor büntetett roma-család a feszültségforrás
Nyomtatott FRISS


Számláló

Tagok : 4695
Tartalom : 15135
Tartalom találatai : 13913583
Jelenleg 188 vendég olvas minket
Hargita megye honlapja
Hargita megye honlapja

Gyergyóalfalu
Gyergyóalfalu

Csomafalva
Gyergyócsomafalva

Gyergyóditró
Gyergyóditró

Maroshévíz

Gyergyóremete
Gyergyóremete

Gyergyóújfalu
Gyergyóújfalu

Gyergyószárhegy

Gyergyószentmiklós
Gyergyószentmiklós

Romák lakta területeken gyújtogattak: Sokszor büntetett roma-család a feszültségforrás
2017. április 14. péntek, 11:24
Mind több olyan esettel kellett szembesüljenek az elmúlt idôszakban a gyergyószentmiklósiak, hogy romák miatt érték ôket atrocitások, a gyermekeket zaklatták, erôszakosan viselkedtek, loptak, garázdálkodtak. Elfogyott a türelem, és múlt pénteken a Tölgymezô utcában gyújtottak meg egy házat, egy melléképületet, két szalmabálát a város határában lévô telepen, valamint a Gödrös és Rózsák utcájában is rongált egy csoport. 
A közösségen belüli feszültség robbant önbíráskodással múlt pénteken, és az agressziót szenvedett családok tehetnek a kialakult helyzetrôl – összegezte Nagy Zoltán polgármester, aki elmondta, hogy a bevásárlóközpont mellett élô, nem gyergyószentmiklósi születésû család számos esetben okozott már problémát. Már 17 esetben összesen 8000 lejre voltak büntetve, mégsem sikerült eredményesen kezelni a helyzetet, hiszen ezeket nem fizetik ki a romák, és a bíróság által kirótt közmunkát sem végzik el a legtöbb esetben, így ismét törvényszék­re kerül az ügy, és évekig tolódik megoldás nélkül. 
Gheorghe Filip, a rendôrség szóvivôje közölte, március 31-én személyi sérülés nem történt és a további incidensek elkerülése végett a rendôrség a csend­ôrséggel közösen fokozott járôrözéseket tart a város érintett területein, és az ügy kivizsgálása során azt szeretnék kideríteni, hogy az esetnek milyen elôzményei vannak. Kérik a lakosságot, hogy minden alkalommal hívják a rendôrséget, amikor valamilyen atrocitás éri ôket, és ke­rüljék az erôszakos fellépést. 
Nagy Zoltán polgármester is hangsú­­lyozza, hogy az önbíráskodás nem célravezetô, megtörténhet, hogy válaszként a roma közösség is megtorlásra készül, és ártatlan emberek lehetnek ennek az áldozatai. Ugyanakkor egyik napról a másikra nem lehet megoldani a romakérdést Gyergyószentmiklóson, és bár készül egy ezzel kapcsolatos projekt, ad­dig is kérik a lakosságot, hogy ne adjanak pénzt a kéregetôknek, szomszédok iránti bosszúból ne adják el a házukat ro­máknak, mert ily módon további gócpontok alakulhatnak ki a városban, és ezek beláthatatlan következményekkel járhatnak. Jövô héten kerekasztal-be­szélgetést szerveznek, a közbiztonsági szervek, a szociális szervezetek, az egy­ház és a roma közösség képviselôi mellett a lakosság részérôl erre azok kapnak meghívást, akik konkrét javaslatokat fo­galmaznak meg április 7-én, pénteken 12 óráig a szocialisiroda@gyergyoszentmik­los.ro e-mail címen. 
A Gyergyószentmiklósi Polgárôrség és az Arbor Szövetség április 6-án, csütörtökön 17 órától tüntetést szervez a Mûvelôdési Ház elôtti téren Közösen a közbiztonságért címmel. 
A legutóbbi népszámláláskor Gyer­gyó­szentmiklóson 440-en vallották magukat romának, a polgármesteri hivatal felmé­rése szerint 850 roma él a városban. 
Barabás Orsolya
 
 

Nobo

 


 

 

Portik Sándor grafikus-festőművész

Klikk ide, és add tovább a HÍRT szeretteidnek,
barátaidnak, ismerőseidnek bárhol élnek a világon,
de szívügyük Gyergyó, Csík, a Székelyföld!
Mix-FM Rádió Hírek - Hallgasd Online
Székelyföld kincsei | Comorile Ținutului Secuiesc | Treasures of Szeklerland

Mosolyszüret