Magn jellegu aprhirdetst adja fel itt, MOST!
Mix-FM Rádió - Hallgass!

Új Kelet
Hírdetés
Az olvasható hetilap
Bejelentkezés | Regisztráció

Hargita megyei hetilap

2018. február 25., vasárnap - Géza
Címlap Hölgyválasz Egészségkalauz (1.): Árulkodó nyelv
Nyomtatott FRISS


Számláló

Tagok : 4695
Tartalom : 15135
Tartalom találatai : 13913184
Jelenleg 273 vendég olvas minket
Hargita megye honlapja
Hargita megye honlapja

Gyergyóalfalu
Gyergyóalfalu

Csomafalva
Gyergyócsomafalva

Gyergyóditró
Gyergyóditró

Maroshévíz

Gyergyóremete
Gyergyóremete

Gyergyóújfalu
Gyergyóújfalu

Gyergyószárhegy

Gyergyószentmiklós
Gyergyószentmiklós

Egészségkalauz (1.): Árulkodó nyelv
2009. január 11. vasárnap, 15:01
Árulkodó nyelvA szervezetünk számos módon tudatja velünk, ha valami nincs rendben. Egészségi állapotunkról árulkodik a szemünk, a bõrünk, a körmünk és a nyelvünk is. Most eláruljuk, mit mond a nyelvdiagnosztika! A szervezetünk számos módon tudatja velünk, ha valami nincs rendben. Egészségi állapotunkról árulkodik a szemünk, a bõrünk, a körmünk és a nyelvünk is. Most eláruljuk, mit mond a nyelvdiagnosztika!

Fakó, halovány nyelv: ha a nyelv jelentõs része „sápadt”, halvány, lazacra emlékeztetõ színû, és a szélét fognyomok által okozott bemélyedések szegélyezik, az a szervezet legyengült állapotát tükrözi. Általános immungyengeségre, vérszegénységre, esetleg alacsony vérnyomásra utal. A téli hónapokat követõen vagy egy súlyosabb betegség után gyakori ez az elváltozás. Gyógymód: Azonnali vitaminpótlás szükséges, mert a szervezet kimerült állapotban van. Az Aloe vera és a homoktövis-készítmények, a noni, a kasvirág, az algák jó immunerõsítõk. A vérképzésben pedig a csalántea segíthet.

Duzzadt nyelv: a megduzzadt nyelv a szervezet vízmegtartási problémáját jelezheti. Akár attól is kialakulhat, ha túleszed magad, vagy túl sok só, esetleg alkohol kerül a szervezetedbe. Ennek következtében felborul a szervezet folyadékegyensúlya, és elkezdi megkötni a vizet. Amikor a nátrium és a só közötti arány megváltozik, a vese vizet tart vissza, hogy fel tudja hígítani a nátriumot. Megduzzadhat meleg és párás idõjárástól is, mivel a szervezet vízkészlete ilyenkor hûtõberendezésként mûködik. Gyógymód: Mivel a szervezete érzékenyen reagál a sóra, csökkentse a mennyiséget. Az áfonyalé, a fekete és zöld teák jól ismert vízhajtók, de ezenkívül az uborkának, a spárgának, a zellernek, illetve a magas víztartalmú gyümölcsöknek – mint a görögdinnyének is – van vízhajtó hatásuk. Azonban mindegyik vízhajtóval óvatosan kell bánni, ugyanis ha túlzásba esünk, létfontosságú folyadékot és ásványi anyagokat is veszíthetünk, ami a szervezet dehidratációjához vezethet.

Árulkodó nyelvLepedékes nyelv: amikor vastag lepedék fedi a nyelvet, valamilyen gyulladásra utaló tünet. Jellemzõen lázas betegeknél fordul elõ, bakteriális vagy vírusos fertõzés következtében, de utalhat felgyülemlett váladékra az emésztõrendszerben is. Ha csak a nyelv  egyik fele lepedékes, akkor az érintett oldalon lévõ gyulladt fog is okozhatja. Rontja a helyzetet a sok szénhidráttartalmú étel fogyasztása, illetve ha hoszszabb ideig visszamaradnak a szájban a táplálékok, mert hozzájárulnak a fokozott savtermeléshez. Mivel a lepedékben a baktériumok savakat termelnek, hosszú távon fogszuvasodást is okozhatnak. Gyógymód: Érdemes elõször is megszabadulni a nyelvet borító lepedéktõl. Kiskanál vagy gyógyszertárban kapható nyelvkaparó segítségével távolítsa el. Fogkefét ne használjon erre a célra, mert könnyen megtelepszenek sörtéi között a lepedékben tenyészõ baktériumok. Akár bélhurut, akár betegség okozza, kerülendõ a tejtermékek, szója, hüvelyesek fogyasztása, és javasolt hurutoldó ételeket fogyasztani, mint a hagymafélék, kamillatea. Étkezések után érdemes fogat mosni, mert a fluorid megakadályozza a baktériumok elszaporodását és a savtermelést.

Barnás elszínezõdés: a barnás, olykor feketés elszínezõdés a nyirokrendszer alulmûködését jelzi. A nyirokkeringés nem tudja megfelelõen elszállítani az elhalt sejtmaradványokat a szervezetbõl. A nyelv felszínén is felgyülemlett káros anyagok tanyáznak, amelyeket a szervezet kiválasztott, de nem sikerült eltávolítani megfelelõ módon. Gyógymód: Támogassa a szervezete méregtelenítõ folyamatait. A leghatékonyabb módszer a rendszeres sporttevékenység, a nyirokmasszázs és a szauna. Bizonyos ételek, mint a banán, alma, cékla, fokhagyma, szilvafélék fokozzák a szervezet méreganyagok semlegesítéséhez szükséges enzimtermelését.

Vörös, lángoló nyelv: a feltûnõen vörös színû, vérbõ nyelv magas vérnyomásra, vérpangásra utal. Ha élénk színe mellett még száraz is a felülete, akkor jelentheti a szervezet B12-, B3-vitamin-hiányát is. A száraz nyelv továbbá folyadékhiányra is felhívhatja a figyelmet, de cukorbetegség is állhat a rendszeresen tapasztalt nyelvszárazság hátterében. A nyelv bevörösödése lázas állapot következménye is lehet, de egyszerûen reagálhat a szervezet így erõsen fûszerezett étel hatására is. Gyógymód: Fokozottan figyeljen a folyadékpótlásra, illetve ellenõrizze a vércukorszintjét, hogy rendben vannak-e az értékek. A sörélesztõ, a barna rizs természetes B-vitamin-dús táplálék.

Foltos nyelv: ha a nyelv felszínén elszórtan foltokat talál, és látványra olyan, mint egy domborzati térkép, akkor a nyálkahártya megsérült. A foltokban lehámló lepedék a belsõ szervek közül a lép és a gyomor elégtelen mûködésére utalhat. Emésztési problémák, rejtett ételallergia vagy B-vitamin-hiány lehet a háttérben. Gyógymód: Kerülje a fûszeres, nehéz ételeket. Támogassa a bélflórát élõflórás joghurt rendszeres fogyasztásával.

Repedések a felszínen: ha repedést lát a nyelven, akkor figyelje meg a méretét, és hogy melyik részén található. A mélyedés helyzete alapján meghatározható, hogy melyik szerv mûködésével lehet probléma. A nyelv elején, középen található a szív, kétoldalt mellette a bal és jobb tüdõ. A szív feletti rész a gyomor területe, majd felette a bélrendszer található, illetve itt húzódik végig a gerincvonal is. A hátsó terület jobb oldalon a lép, bal oldalon a máj problémáit jelzi, a nyelvgyöknél leghátul pedig a vesék területe található.

A nyelv tisztítása: klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy a szájüregi problémák egy részének kialakulásáért a nyelvlepedék a felelõs, nagyon gyakran szerepel kórokként (85%) a kellemetlen szájszag hátterében is. Az éjszakai méregtelenítés során a szervezet a toxinok egy részétõl a nyelven keresztül szabadul meg. A nyelvlepedék kialakulását elõsegítik a modern táplálkozási szokások, a rágás hiánya, a pépes, „túlfeldolgozott” élelmiszerek és a tartós savas vegyhatás is. Mechanikus tisztítás nélkül a lepedék és annak mérgezõanyag-tartalma a napi táplálkozás során rendszeresen visszakerül a tápcsatornába. Így az egyszer már kiválasztott toxinok visszamérgezik a szervezetet. A reggeli fogmosásnál mindig tisztítsuk le nyelvünket egy lefelé fordított kanállal! Az indiai jógiknál a nyelv reggeli tisztítása a testi-lelki megtisztulás egyik tényezõje.
 

Nobo

 


 

 

Portik Sándor grafikus-festőművész

Klikk ide, és add tovább a HÍRT szeretteidnek,
barátaidnak, ismerőseidnek bárhol élnek a világon,
de szívügyük Gyergyó, Csík, a Székelyföld!
Mix-FM Rádió Hírek - Hallgasd Online
Székelyföld kincsei | Comorile Ținutului Secuiesc | Treasures of Szeklerland

Mosolyszüret