Magn jellegu aprhirdetst adja fel itt, MOST!
Mix-FM Rádió - Hallgass!

Új Kelet
Hírdetés
Az olvasható hetilap
Bejelentkezés | Regisztráció

Hargita megyei hetilap

2018. január 18., csütörtök - Piroska
Címlap Esemény Exkluzív interjú Fazakas Gézával, a Székely Vágta nyertesével: Siker és felelôsség
Nyomtatott FRISS


Számláló

Tagok : 4695
Tartalom : 15082
Tartalom találatai : 13846607
Jelenleg 194 vendég olvas minket
Hargita megye honlapja
Hargita megye honlapja

Gyergyóalfalu
Gyergyóalfalu

Csomafalva
Gyergyócsomafalva

Gyergyóditró
Gyergyóditró

Maroshévíz

Gyergyóremete
Gyergyóremete

Gyergyóújfalu
Gyergyóújfalu

Gyergyószárhegy

Gyergyószentmiklós
Gyergyószentmiklós

Exkluzív interjú Fazakas Gézával, a Székely Vágta nyertesével: Siker és felelôsség
2015. július 22. szerda, 11:59

Fazakas Géza és Gamma nevû öt éves magyar sportlova nyerte a Maksa melletti Óriáspince-tetôn ötödik alkalommal szervezett Székely Vágtát. A gyergyószárhegyi zsokénak jól sikerült startolnia, így maga mögé utasította a tavalyi nyertest, a lemhényi Zsigmond Jánost, illetve a gyergyószentmiklósi László Pált. Így ô birtokolja egy évig a Vándorszablyát, a vágta fôdíját, illetve jogot nyert arra, hogy két sporttársával Székelyföldet képviselhesse szeptemberben a Budapesten esedékes Nemzeti Vágtán. A 39 éves férfi egyébként vállalkozó és három gyerek édesapja.

• Mit jelent az ön számára ez a siker?
• Felelôsséget és örömöt. Utóbbit azért, mert aki versenybe száll, az mindenképp az élre akar törni és nyerni akar. Elôbbit azért, mert nem kis felelôsség Székelyföldet méltóképpen képviselni Budapesten a Nemzeti Vágtán, ahol a Kárpát-medence legjobb lovai és lovasai állnak a rajtvonalhoz.
• Hányadik alkalommal vett részt a Székely Vágtán a lovas és a ló?
• Az idei verseny számomra a negyedik, vagyis csupán az elsô alkalommal nem vettem részt. Igaz, nem mindig indultam a Székely Vágtán, olyan is volt, hogy csak a Góbé Vágtára neveztem be. A lovamnak viszont ez volt az elsô Székely Vágtája, ezért is örülök nagyon, hogy sikerült megnyernünk.
• Mennyit és hogyan készültek a versenyre?
• Nagyon keveset. Az angol telivér apától és holland sportló anyától származó ötéves lovat mindössze két hónappal ezelôtt vettem. Tehát egy hónapnyi idônk volt az összeszokásra és egy az edzésekre, ami nagyon kevés idô. Ugyanakkor azt is figyelembe kell venni, hogy a ló teljesen más környezetbôl érkezett, más volt a tápláléka is, mint nálunk, hozzá kellett szoknia az új környezethez, a körülményekhez, csak ezután térhettünk át az edzésprogramra. Egyébként kétnaponta edzettünk, azért, hogy ne stresszeljük nagyon a lovat a verseny elôtt.
• Milyen társ a lova?
• Jó fej. Rendkívül intelligens és okos, hamar tanul és könnyen adaptálódik az új helyzetekhez. Gamma ráadásul díjugratásra volt kiképezve, a vágta számára új volt, de szerencsére hamar megtanulta. Egyébként a lovat is úgy kell elképzelni, mint az embert, mindenre képes, épp beszélni nem tud, ennek ellenére nagyszerûen kommunikál a gazdájával. 
• Milyen volt a mezôny?
• A Székely Vágtára egyre jobb lovasok jelentkeznek egyre jobb lovakkal. A tavalyi nyertestôl, a lemhényi Zsigmond Jánostól tartottam, de sógoromtól, a gyergyószentmiklósi László Páltól is, aki szintén kitûnô lovas. Nem véletlenül, hiszen Zsigmond mindvégig mögöttem vágtatott, sôt megpróbált lekörözni is, de ennyit tudott kihozni a lovából. Egyébként mi nagyon jól rajtoltunk, és mindvégig sikerült tartani a belsô kört ezzel távolságot is nyertünk.
• Honnan a lószeretet és a lovas sportok iránti érdeklôdés?
• Mindig is szerettem az állatokat, a lovakat különösképpen, mert rendkívül intelligens állatok. Ebbôl adódóan a lovassportok is mindig érdekeltek.
• Ha nem tévedek, már gyerekkorában lovagolt, szôrén ülte meg a kollektívgazdaság lovait.
• Valóban így volt, édesapámnak köszönhetôen, aki a mezôgazdasági termelôszövetkezet kertészetét vezette, így közel kerülhettem a lovakhoz és hátaltam is ôket, amikor csak engedték. Hamis, rosszféle lovak voltak azok, de minden lótól tanulhat az ember. Ugyanakkor részt vettem lovagló tanfolyamokon is, Gyergyócsomafalván, illetve késôbb Gyergyószentmiklóson. Aztán késôbb Magyarországon lovardában dolgoztam, ahol megint alkalmam adódott tanulni a lovakról és a lovaglásról. Most pedig zsokétanfolyamra készülök a Kincsem Lovasparkba – ez ugyanis hozzátartozik a nyereményhez.
• Hogyan készül a Nemzeti Vágtára lovas és lova?
• A legfôbb célunk méltóképpen képviselni Székelyföldet, ha már megadatott a lehetôség. Elôtte azonban újra formába kell hozni a lovat, ugyanis a vágtán a fokozott igénybevételtôl és a stressztôl több mint 30 kilót veszített a súlyából. Fokozottan kell figyelnünk a vitamindús táplálkozásra és arra, hogy ne gyulladjon be a lába. Ha már kipihente fáradalmait, kezdôdhetnek az edzések a Nemzeti Vágtára, hiszen ott is a legjobbat akarjuk kihozni magunkból, és az élre akarunk törni, akárcsak a Székely Vágtán.
Jánossy Alíz
 

Nobo

 


 

 

Portik Sándor grafikus-festőművész

Klikk ide, és add tovább a HÍRT szeretteidnek,
barátaidnak, ismerőseidnek bárhol élnek a világon,
de szívügyük Gyergyó, Csík, a Székelyföld!
Mix-FM Rádió Hírek - Hallgasd Online
Székelyföld kincsei | Comorile Ținutului Secuiesc | Treasures of Szeklerland

Mosolyszüret