Magn jellegu aprhirdetst adja fel itt, MOST!
Mix-FM Rádió - Hallgass!

Új Kelet
Hírdetés
Az olvasható hetilap
Bejelentkezés | Regisztráció

Hargita megyei hetilap

2018. január 18., csütörtök - Piroska
Címlap Esemény Gyergyóditrói diákok Lisszabonban: Jó példát láttak
Nyomtatott FRISS


Számláló

Tagok : 4695
Tartalom : 15082
Tartalom találatai : 13846604
Jelenleg 197 vendég olvas minket
Hargita megye honlapja
Hargita megye honlapja

Gyergyóalfalu
Gyergyóalfalu

Csomafalva
Gyergyócsomafalva

Gyergyóditró
Gyergyóditró

Maroshévíz

Gyergyóremete
Gyergyóremete

Gyergyóújfalu
Gyergyóújfalu

Gyergyószárhegy

Gyergyószentmiklós
Gyergyószentmiklós

Gyergyóditrói diákok Lisszabonban: Jó példát láttak
2015. február 27. péntek, 09:47
Élménydús tanulmányi körútról tértek haza a gyergyóditrói Puskás Tivadar Szakközépiskola végzôs diákjai, akik az Európai Unió Erasmus+ kiírásán nyert pályázati összegbôl vehettek részt kéthetes kiránduláson Lisszabonban. A fiatalok kutatóintézetben gyarapíthatták gyakorlati tudásukat 
a Víz kémiája és biológiája témakörben, emellett kirándulásokon és kulturális programokon vehettek részt.
„Ott minden más, mint itt. Nem láttunk egy cigarettacsikket az utcán, de dohányzókat sem“ – osztotta meg a portugál fôvárosban szerzett tapasztalatát Tamás Levente, a gyergyóditrói Puskás Tivadar Szakközépiskola végzôs diákja. Ô és társai olyan élményeket és olyan tapasztalatokat gyûjthettek két hét alatt Lisszabonban, amire itthon nem lett volna lehetôségük.  A gyergyóditrói diákok ugyanis kutató laboratóriumban ismerkedtek a víz minôségét mérô különféle eszközökkel, berendezésekkel, amiket ki is próbálhattak, méréseket, kísérleteket végezhettek velük. „Ilyen berendezéseket csak egyszer láttunk, amikor Kolozsváron az egyetemen egy kirándulás alkalmával bevittek a laborba, de ekkor csupán szemlélôi voltunk az ott zajló méréseknek, kísérleteknek, kézbe nem vehettük ezeket az eszközöket“ – részletezte Tamás Linda, a másik diák. Puskás Hunor arról is beszámolt, hogy Lisszabonban alapos motivációt nyert angoltudása gyarapítására, mint mondta, az itthoni tanulmányaik kevésnek bizonyultak, amikor szakkifejezéseket kellett megérteni angolul. 
„Tanulóink jó mintát és példát láttak arra, hogy lehet másként is viszonyulni a természethez, mint itthon és bízom benne, hogy ez ragadós lesz“ – összegezte tapasztalatait Simon Réka kísérôtanár, aki a hulladékgazdálkodással kapcsolatos programokat találta legvonzóbbnak. Mint mondta, gyerekcipôben jár nálunk még a hulladékgazdálkodás, hiszen Lisszabonban már a lakásokban szelektíven gyûjtik a hulladékot. Arra is kitért, hogy hasonlóan modern szennyvíztisztító rendszert láttak Portugáliában, mint a gyergyóremetei, az viszont annyival jobb, hogy a portugálok biogázt állítanak elô a szennyvízbôl, az ebbôl nyert energiát pedig a szennyvíztisztító állomás hasznosítja. 
Román Sándor iskolaigazgató elmondta, hogy mindezen élményekre, gyakorlati tapasztalatokra és tudásra az Európai Unió Erasmus+ kiírásán nyert 105 ezer euró pályázati összeg biztosított lehetôséget. „Lényegében közösen pályáztunk a csíkszeredai Kós Károly és a székelyudvarhelyi Eötvös József Szakközépiskolákkal“ – fejtette ki az igazgató. Elmondta, az elmúlt két hétben 12 gyergyóditrói és 18-18 csíkszeredai, illetve székelyudvarhelyi diák vehetett részt kísérôtanáraikkal a programon. A program kétlépcsôs, tavasz folyamán mindhárom iskolából 3-3 pedagógus vehet részt lisszaboni tapasztalatcserén.
Jánossy Alíz 
 

Nobo

 


 

 

Portik Sándor grafikus-festőművész

Klikk ide, és add tovább a HÍRT szeretteidnek,
barátaidnak, ismerőseidnek bárhol élnek a világon,
de szívügyük Gyergyó, Csík, a Székelyföld!
Mix-FM Rádió Hírek - Hallgasd Online
Székelyföld kincsei | Comorile Ținutului Secuiesc | Treasures of Szeklerland

Mosolyszüret