Magn jellegu aprhirdetst adja fel itt, MOST!
Mix-FM Rádió - Hallgass!

Új Kelet
Hírdetés
Az olvasható hetilap
Bejelentkezés | Regisztráció

Hargita megyei hetilap

2018. február 26., hétfõ - Edina
Címlap Első kézből Újra mûsoron az Ibusár
Nyomtatott FRISS


Számláló

Tagok : 4695
Tartalom : 15155
Tartalom találatai : 13913742
Jelenleg 197 vendég olvas minket
Hargita megye honlapja
Hargita megye honlapja

Gyergyóalfalu
Gyergyóalfalu

Csomafalva
Gyergyócsomafalva

Gyergyóditró
Gyergyóditró

Maroshévíz

Gyergyóremete
Gyergyóremete

Gyergyóújfalu
Gyergyóújfalu

Gyergyószárhegy

Gyergyószentmiklós
Gyergyószentmiklós

Újra mûsoron az Ibusár
2017. február 03. péntek, 09:32

A Figuránál január 28-án, szombat este 7 órától újra mûsoron Barabás Árpád rendezésében Parti Nagy Lajos – Darvas Ferenc Ibusár címû zenés-táncos darabja. Az elôadás koprodukció a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színházzal és az Udvarhely Néptáncmûhellyel. 

Barabás Árpád rendezô szerint az Ibusár története mindig aktuális. A darab egy nagyon pontos lenyomata annak a keserûségnek, amely a mindennapi é­letünkben gyökerezik. A buta elvágyódás a csillogó operettbe, a múltba, nem hidat képez, hanem csak az árkot szélesíti a két világ között. Mi is álmodunk az életünkrôl, mint a történet fôszereplôje, Jolán, ahelyett, hogy élnénk azt. Katasztrófaturistaként szemléljük a sor­sát, mert az nem a mi sorsunk, és az ô sorsa soha nem is lehetne a miénk. Pe­dig az, csak a menekülési útvonalak változnak. Jolánnak az operett, másnak meg más, amit nem akar beismerni, vagy talán nem is tud róla.
Sárbogárdi Jolán személyében maga a mûvészet és a dilettantizmus örök kér­dése ölt testet, mely által a valóság és fikció egymáshoz való viszonya, illetve egyidejû jelenléte is körvonalazódik. Az elôadás nem Jolán dilettantizmusáról, nem az operettstílusban vagy annak paródiájában való otthonosságunkról kíván szólni, hanem Jolán drámájáról: a körülmények és vágyak távolságáról, a képességek és a remények szétválásáról, az emberi kapcsolatokban tétova egyén groteszk vergôdésérôl. Erre rétegzôdik még a határon inneni vagy túli zavaros „balkáni” magyarság és nemzeti öntudat, amely gyakran csak annyira van köszönôviszonyban a vélt igazi ma­gyarsággal, mint Jolán mûvészi önértékelése. Vajon mi is úgy halunk meg, mint egy dunántúli mandulafácska, aki rossz helyen született, rossz idôben, a­kárcsak Jolán? Ezt nem tudni. De lelkünk spirálos füzetét néha átitatjuk az operettek csillogó neonfényével, még ha az a spirálos füzet akkor is csak egy spirálos füzet marad.
Felhívjuk a nézôk figyelmét, hogy az elôadás január 29-én (vasárnap) techni­kai okok miatt elmarad. 
 
Jegyek ára 15 lej, diákoknak, nyugdíjasoknak és csoportkedvezménnyel (min. 10 fô) 10 lej. Jegyek válthatók munkanapokon 10 és 16 óra között a Figura jegyirodájában, vagy elôadás elôtt egy órával a színház elô-csarnokában. Tel.: 0752-227-011; 
e-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
Figura Stúdió Színház
 
 

Nobo

 


 

 

Portik Sándor grafikus-festőművész

Klikk ide, és add tovább a HÍRT szeretteidnek,
barátaidnak, ismerőseidnek bárhol élnek a világon,
de szívügyük Gyergyó, Csík, a Székelyföld!
Mix-FM Rádió Hírek - Hallgasd Online
Székelyföld kincsei | Comorile Ținutului Secuiesc | Treasures of Szeklerland

Mosolyszüret