Magn jellegu aprhirdetst adja fel itt, MOST!
Mix-FM Rádió - Hallgass!

Új Kelet
Hírdetés
Az olvasható hetilap
Bejelentkezés | Regisztráció

Hargita megyei hetilap

2018. február 26., hétfõ - Edina
Címlap Dokumentum
Nyomtatott FRISS


Számláló

Tagok : 4695
Tartalom : 15153
Tartalom találatai : 13913738
Jelenleg 193 vendég olvas minket
Hargita megye honlapja
Hargita megye honlapja

Gyergyóalfalu
Gyergyóalfalu

Csomafalva
Gyergyócsomafalva

Gyergyóditró
Gyergyóditró

Maroshévíz

Gyergyóremete
Gyergyóremete

Gyergyóújfalu
Gyergyóújfalu

Gyergyószárhegy

Gyergyószentmiklós
Gyergyószentmiklós

Dokumentum
Nézzünk szembe a múltunkkal: GYERGYÓI NEMESEK, neves-rangos gyergyóiak
2015. augusztus 07. péntek, 07:38

Az eltelt évszázadok során sok család nemesi vagy más rangokra emelkedett, mely rangokkal, elnyerésével különbözô elismerésben részesült. Sajnos, az eltelt évek során e rangokat sok család elvesztette, majd a különbözô rendszerek miatt „feledésbe“ merültek egyes családok titulusai, elônevei. 

Bővebben...
 
Szarvasból lett kultúrház
2011. október 27. csütörtök, 12:43
A Koporsókõ volt a hegygerinc legmagasabb pontja. Fenyves erdõ vette körül, de maga a szikla kopaszon meredt az ég felé. Messzirõl úgy nézett ki, mint egy nagy szürke koporsó. Fentrõl jó kilátás nyílt az erdõre. Enyhe szellõ bújócskázott a fák között, halkan suhogott, meghimbálta a koronákat, a szikla mintha egy nagy zöld tengerben úszott volna. A déli hegyoldal egy része valamikor leégett, bokrok, málnavész, szederinda, sûrû giz-gaz nõtt a fatörzsek helyére, jó rejtekhely a vadnak, õsszel itt bõgnek a bikák. Félreesõ terület ez, messze az erdei utaktól, nyolcórás gyaloglás a meredek emelkedõkön, míg ide feljut az ember. Idõsebb, kényelmesebb vadász nem is jár erre, fakitermelés sincs, semmi sem zavarja a vadak nyugalmát.
Bővebben...
 
A nemzeti tragédiára mindörökké emlékezünk: Örökérvényû mondásokat idézünk a magyarokról
2011. június 16. csütörtök, 14:21
A magyar Országgyûlés tavaly május 31-én döntött úgy, hogy a trianoni békeszerzõdés aláírásának napja,
június 4-e a jövõben a Nemzeti Összetartozás Napja legyen. „A Magyar Köztársaság Országgyûlése kötelességének tekinti arra inteni a nemzet ma élõ tagjait és a jövendõ nemzedékeket, hogy a trianoni békediktátum okozta nemzeti tragédiára mindörökké emlékezve, más nemzetek tagjaiban okkal sérelmeket keltõ hibáinkat is számon tartva, s ezekbõl okulva, az elmúlt kilencven esztendõ küzdel- meiben az összefogás példáiból, a nemzeti megújulás eredményeibõl erõt mentve, a nemzeti összetartozás erõsítésén munkálkodjanak. Ennek érdekében az Országgyûlés június 4-ét, az 1920. évi trianoni békediktátum napját a Nemzeti Összetartozás Napjává nyilvánítja” – áll a törvény negyedik paragrafusában. A nemzeti tragédiáról sok helyen megemlékeztek, mi ebbõl az alkalomból egy rendkívül érdekes idézetgyûjteményt ajánlunk olvasóink figyelmébe, mely egészen a 900-as évektõl fennmaradt örökérvényû gondolatokat és a múltunkat tartalmazza.
Bővebben...
 
Gyergyócsomafalván történt 76 évvel ezelõtt
2010. szeptember 13. hétfő, 10:06
Gyergyócsomafalván történt 76 évvel ezelõttÉrdekes gyergyócsomafalvi történet jelent meg a Pesti Hírlap 1934-ben kiadott számában. A cikk írója Dr. Urmánczy Nándor volt. Az Oláh igazság címet viselõ írást teljes terjedelmében olvashatják az alábbiakban.
Bővebben...
 
Vaskereszt a Sapientia mögött
2009. április 01. szerda, 08:55
Valamikor, az 1990-es évek legelején „megjelent“ egy fakereszt a Csíkszereda központjában lévõ Hargita szálló mögött, a görög katolikus templom közelében. A tájékozatlanok valamilyen tragédia emlékére gondolhattak, a jól értesültek tudták, hogy az ortodox (görögkeleti) egyház területfoglalás címén helyezte el és szentelte fel a szerény kis keresztet a füves, sáros közterületen. Idõközben az ortodox egyház elfoglalta a néhány lépésnyire lévõ görög katolikus templomot is, amely az elõzõ évtizedekben elhanyagolt állapotban, kihasználatlanul állt, madarak és négylábú kisállatok rejtekhelye volt, a tetején gyomnövények, facsemeték nõttek. Nicolae Ceausescu le akarta bontatni, de Adrian Pãunescu költõ lebeszélte szándékáról. Mintha érezte volna, hogy valamikor jó lesz az ortodoxoknak, ha elorozzák.
Bővebben...
 


Nobo

 


 

 

Portik Sándor grafikus-festőművész

Klikk ide, és add tovább a HÍRT szeretteidnek,
barátaidnak, ismerőseidnek bárhol élnek a világon,
de szívügyük Gyergyó, Csík, a Székelyföld!
Mix-FM Rádió Hírek - Hallgasd Online
Székelyföld kincsei | Comorile Ținutului Secuiesc | Treasures of Szeklerland

Mosolyszüret