Magn jellegu aprhirdetst adja fel itt, MOST!
Mix-FM Rádió - Hallgass!

Új Kelet
Hírdetés
Az olvasható hetilap
Bejelentkezés | Regisztráció

Hargita megye • 2016. szeptember 15-21. • ­XXI. ­évf. 37. ­sz. 

2017. május 22., hétfõ - Júlia, Rita
Címlap Csatangoló
Nyomtatott FRISS


Számláló

Tagok : 4689
Tartalom : 14480
Tartalom találatai : 13583431
Jelenleg 237 vendég olvas minket
Hargita megye honlapja
Hargita megye honlapja

Gyergyóalfalu
Gyergyóalfalu

Csomafalva
Gyergyócsomafalva

Gyergyóditró
Gyergyóditró

Maroshévíz

Gyergyóremete
Gyergyóremete

Gyergyóújfalu
Gyergyóújfalu

Gyergyószárhegy

Gyergyószentmiklós
Gyergyószentmiklós

Csatangoló
Pásztorok tábornoka
2017. május 19. péntek, 14:41

Lélekmelegítô, sok-sok nehéz helyzetben erôt s reményt adó, példát statuáló hír kelt szárnyra a Hunyad megyei Valceluta faluból. A századik életévében járó Stefan Gros idén ismét kivonul a juhnyájjal a havasi esztenára, a Kis-Retyezát magaslataira. A tréfásan és inkább megtisztelô módon, mintsem gunyorosan a „pásztorok generálisának”, azaz tábornokának is nevezett veterán életérôl az Evenimentul zilei napilap közölt hangulatos riportot.

Bővebben...
 
Kotlós Poincheval
2017. május 11. csütörtök, 16:28
A világon a mûvészek már sokféle performanszot kipróbál­tak, bemutattak, gyako­rol­tak. A lenti példa valószínûleg helyet követel a tízes listán. Mielôtt ismertetnénk, hadd ejtsünk né­hány szót a performansz fogal­­máról. A Wikipédia szerint az angol és francia performance (teljesítmény, teljesítés, véghezvitel, elôadás, eljátszás) szó­ból ered és egy különálló mû­vészeti irányzat, alkotói mód­szer. 
Bővebben...
 
Milyen a finomfa?
2017. május 11. csütörtök, 16:27
A pakisztáni Pundzsab tartomány Guzsranvala körze-tében élô Mehmood Butt gyalogosan vagy szamaras szekerén ülve járja az erdôket, hosszasan kémleli a fákat, kiválogatja a szebbeket, mutatósabbakat, zöldebb lombozatúakat, élénkebb kérgûeket. Mifelénk a nagyon jól megfizetett és ingyenes környezetvédelmi aktivisták – a zöldek – felkapják a hírre a fejüket: ez igen! Óvatosabban az ujjongással, mert váratlan fordulat következik.
Bővebben...
 
Jár az eszük s kezük
2017. május 05. péntek, 13:50
Két éve elhunyt a romániai mû­szaki, gépészeti alkotás e­gyik igazi csodabogár újítója, feltalálója. A magas életkort megélt Justin Capra (1933-2015, Magu­reni, Ploiesti, Prahova megye) mérnök és oktató nem sok mûhelymunkájának örülhetett igazán, mert különféle alakú, szerkezetû és felhasználású au­tói, gépjármûi, repülô szerkeze­tei, valamint sok-sok háztartási gépe, gépi berendezése ugyan elnyerte a honi s külföldi szakemberek elismerését (többször díjazták), valójában nagyon ke­vés találmányból lett sorozatgyártásra kerülô, közhasznú eszköz. 
Bővebben...
 
Ha a méz a mézesmadzag
2017. május 05. péntek, 13:49
A magyar nyelvben régóta használt mézesmadzag szavunk vagy – külön írva – mézes madzag kifejezésünk sok jót nem jelent. A Magyar értelmezô szótár szerint a mézesmadzag csábító, de üres ígéret. Ezt a meg-határozást átveszi szóról szóra az internetes Wikiszótár, amely kiegészítésként Czuczor Gergely 1837-ben megjelent mûvébôl idéz: „Édes a mézes madzag, az ellenség is bekapja, s míg azt nyalja, téged nem bánt”.
Bővebben...
 
Szüleit keresi
2017. május 05. péntek, 13:48
Majdnem pontosan 25 évvel ezelôtt, 1992. március 24-én a ke-­let-kínai Wuhan városban el­ha­gyott csecsemôt találtak egy autóbuszmegállóban. Hadd je­gyezzük meg, Kínában az „egy­ke szülések törvényének” 2016-ig tartó évtizedeiben ez szokványos dolog volt, rengeteg csecsemôt elhagytak a szüleik, sajnos, sok esetben túlélés esélye nélkül. 
Bővebben...
 
Hazafias oszlopok
2017. április 28. péntek, 14:42
Több tévécsatorna és napilap beszámolt április elsô hetében arról, hogy az olténiai Gorj megyében található Rast  községben a polgármester parancsára a román trikolór színeivel díszítették az utcákat. Ez voltaképpen abból áll, hogy a sok-sok nemzeti zászló kitûzése mellett kék-sárga-piros színûre festettek minden hídkorlátot, minden villanyoszlopot, és jutott a festékbôl a szobrok talapzatára, a kerítések tartóoszlopainak tetejére, a hídkorlátokra és számos más köztéri épületre, építményre, díszelemre, tárgyra.
Bővebben...
 
Törcsvári meglepetés
2017. április 28. péntek, 14:38
Ki gondolta volna, hogy az é­vek és évtizedek óta turistavonzó látványosságként ismert Törcsvári-kastély (Castelul Bran) még ezután is tartogathat új­donságot? Mégpedig olyant, ami gyakorlatilag vagy megközelítôleg egyidôs a várkastéllyal....
Bővebben...
 
Hódít a magánszállás
2017. április 21. péntek, 13:47
Többször írtunk már arról, hogy a hivatalos és hivatásos személyszállítóknak – autóbuszoknak, taxisoknak – meny­nyi fejfájást okoz világszerte az Uber néven ismert alternatív megoldás. Ennek lényege az, hogy szinte bárki szállíthat pénzért különbözô távolságokon egy vagy több személyt, ha bejegyezteti magát az Uber központok valamelyikénél. A személyek száma persze korlátozott, mert például autóbuszokra szigorúbbak a rendszabályok és törvények, gyakorlatilag tilos állami engedély nélkül társas gépkocsival személyeket szállítani pénzért,  illetve rendszeres szolgáltatásként. Más a helyzet a személyautókkal, és az Uber nekik szól. Sokan vitatják, némelyek megbízhatatlannak, veszélyesnek nevezik,  az ellenérv az, hogy a hagyományos és „Uber-mentes” autóstop semmivel sem biztonságosabb, sôt.
Bővebben...
 
Talpraesett kismama
2017. április 21. péntek, 13:47

Az ôszi iskolakezdésnél, az Ilfov megyei elôkészítô osztályok egyikében egy kislány furcsa választ ad(hat), amikor esetleg megkérdezik majd, hogy az édesanyja hány éves. Hiszen azt találja mondani, hogy 18. Elnézôen nevetnek, és az óvoda-iskola közti váltás izgalmaival magyarázzák a bakit. Pedig nem baki.

Bővebben...
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

1. oldal / 126

Nobo

 


 

 

Portik Sándor grafikus-festőművész

Klikk ide, és add tovább a HÍRT szeretteidnek,
barátaidnak, ismerőseidnek bárhol élnek a világon,
de szívügyük Gyergyó, Csík, a Székelyföld!
Mix-FM Rádió Hírek - Hallgasd Online
Székelyföld kincsei | Comorile Ținutului Secuiesc | Treasures of Szeklerland

Mosolyszüret